08 iulie 2012

muschi de vita la cuptor

Muschiul de vita era unul dintre felurile de mancare de care imi era oarecum teama sa ma apuc pentru ca mi se pare foarte greu de nimerit mediu, mediu-in sange sau in sange. Mi se parea o provocare grea de tot. Cum sa stiu cum e inauntru daca pe dinafara arata la fel? Asa ca am studiat problema si am pornit sa caut o bucata sanatoasa de muschi de vita. In majoritatea supermaketurilor, vita se gaseste sub forma de gulas (adica taiata cuburi) sau felii subtiri de snitel, deci nu ce imi trebuia. Am avut placuta surpriza sa gasesc in Piata Obor, in hala, locul pe care l-am evitat ani de zile, dar care acum are o alta fata, mai curata, mai civilizata si plin de bunatati. Asa ca am luat un muschi de vita sanatos si mare, l-am acoperit cu ierburi aromatice, sare si piper si l-am pus la cuptor intr-o tava in care am pus folie de aluminiu ca sa nu se prinda.


Ideea este ca daca il vreti in sange sau mediu-in sange muschiul trebuie sa mai fie putin moale cand apasati pe el. Daca il vreti bine facut, e tare. Mie imi place mediu-in sange si l-am si nimerit :) A stat la cuptor la foc mediu vreo ora si ceva, dar depinde de foc asa ca trebuie verificat. Nu cu mana! :) Verficati-l din cand in cand apasand pe el cu niste clesti de metal sau cu o lingura de lemn. Cand l-am scos arata asa:


E bine sa il lasati sa se odihneasca vreo 10-15 minute dupa ce il scoateti din cuptor ca sa se patrunda. Daca il taiati imediat, vor iesi toate sucurile din carne si nu vreti asta. 


E grozav cu salata verde. Un fel sanatos, foarte gustos si care nici nu ingrasa :) Ce poti sa vrei mai mult cu sezonul de plaja in plina desfasurare? :) 


4 comentarii:

Unknown spunea...

buna ...arata super muschiul tau de vita ...ce ar fi fost un plus sa zic asa era o recomadare de vin cu care merge vita

Unknown spunea...

revin si cu o mica intrebare ...sa zicem niste detalii tehnice:temperatura cuptorului cume mai bine sa fie mai mica sau medie ...si o alta mica chestie,am remarcat ca tu ai gasit o bucata de muschi foarte "inalta" ,in cazul in care gasesti o bucata mai subtire timpul de gatire se micsoreaza un pic si banuiesc ca trebuie supravegheat mai atent nu?(bine mi-am cam raspuns oarecum singur la intrebare dar eram curios totusi ca poate ai facut mai multe incercari inainte de a pune postarea )

Bianqua spunea...

Multumesc, George :) Vita merge cu vin rosu intotdeauna. Desi imi place vinul, nu pot spune ca sunt o cunoscatoare, asa ca nu m-as baga la recomandari. Mie imi place sec sau demisec. Cat despre cuptor, din pacate cand l-am luat nu eram prea interesata de gatit asa ca nu am grade pe el. Eu l-am facut la foc mediu adica nivelul 2 din 3. Daca e bucata mai subtire, cu siguranta sa face mai repede, dar sunt destul de sigura ca regula cu fermitatea bucatii se aplica la fel. Mie mi-a iesit din prima incercare, nu am facut alta bucata deocamdata, dar va tin la curent :)

Andreea B (aradeanca.com) spunea...

De retinut. Incerc si eu clar.