09 noiembrie 2012

ferma de raci


Acum o luna am fost la o ferma de raci. Totul a pornit de la niste raci pe care i-am cumparat vara asta din Piata de peste de la Obor. Erau vii si i-am papat cu mare pofta, dupa ce i-am fiert in prealabil :)) I-am intrebat pe cei care ii vindeau de unde ii au si au zis ca de la o ferma de langa Sibiu. Ca sa vezi. Deci la Sibiu nu e doar branza buna :) Si pentru ca tot am venit la mami acasa am zis sa cautam si ferma asta si sa vedem ce e pe-acolo. Asa ca am dat un telefon inainte si ne-am infiintat sa cumparam cantitatea extraordinara de 1 kg :))

pestisorul de la intrarea in ferma :)

Sunt niste lacuri intr-un sat din Marginimea Sibiului unde in principiu se cresc pesti, dar intr-unul erau raci. Raci care inainte cresteau in mod natural pe Valea Hartibaciului, in judetul Sibiu. Habar n-aveam. Am crescut aici si daca mi-ar fi spus cineva ca sunt raci de apa dulce, cu greu i-as fi luat in serios.




Oamenii au fost foarte amabili si nu numai ca ne-au vandut doar cativa raci, dar ne-au si lasat sa vedem cum ii pescuiesc.



Racii s-au prins in plasa si ni i-au ales pe cei mai mari si mai frumosi. Am platit 7 euro pe kilogram. In Obor cred ca erau 30 de lei, dar ceva mai mici decat cei pe care i-am luat de la ferma. Ajunsi cu ei acasa i-a spalat A ca si prima data cand i-am cumparat din Obor. Sunt o fricoasa, recunosc. Desi nu te pot ciupi prea tare pentru ca nu au putere, cand ii vad cum se misca... brrrr.


Apoi am facut gestul criminal si i-am aruncat de vii in apa clocotita cu niste sare. Am pus capacul si in cateva minute si-au schimbat culoarea din maro in rosu.



Intre timp am topit niste unt, am pus putin ardei iute uscat, cativa catei de usturoi si frunze de patrunjel si de salvie proaspete.




Am scos racii fierti si i-am mancat cu mare pofta si cu sosul de unt si ierburi aromatice. Se manca doar carnita din coada si din clestisori, deci cam asta a ramas in urma ospatului.


A a zis ca el nu mai mananca din cauza ca mai mult se chinuie sa scoata carnea. Deci data viitoare more for me :) 

12 comentarii:

Unknown spunea...

Interesant, nici eu nu stiam ca sunt ferme de raci langa Sibiu. Da mai multe detalii daca tot ai dezvaluit secretul :D. E la Sacel sau la Orlat? .... un numar de telefon, un site? (linkul din text vad ca e spre o ferma din Brasov)
P.S. Poti prinde raci chiar si in rauletul din Sub Arini ;)

Bianqua spunea...

E langa Sacel ferma si site-ul este la lor. La Brasov cred ca au doar un punct de vanzare. Poti suna cu incredere la numarul de pe site, acolo am sunat si eu :)

Cristi Balog spunea...

Racii se curata. La finalul cozii au 5 solzi. Cel din mijloc se da peste cap, se roteste si se scoate afara. De el se tine un mat cu excremente subtire de lungimea cozii. Daca faci aceasta manevra in cca 10 minute sunt morti si racii, deci nu mai este nevoie sa faci gesturi criminale.

Bianqua spunea...

@Cristi nu stiam ca se curata. Am facut de mai multe ori de-atunci si nu i-am curatat si nici nu mi s-a parut ca ar fi nevoie, spre deosebire de crabi de exemplu la care chiar cred ca e necesara curatatea inainte, in acelasi mod cum ai descris tu la raci. Cat despre gesturi criminale, atata timp cat tot morti sunt la sfarsit, nu stiu daca conteaza ca mor in 10 secunde fierti sau in 10 secunde trasi de coada... Mananci carne, iti asumi.

Scorpio78 spunea...

Buna dimineata
Site-ul fermei de raci este acela care se deschide cand dai click pe "ferma de raci"?, adica raci.ro? Multumesc. Merg foarte des la Sibiu si vreau sa stiu ca vreau sa merg la ferma.

Bianqua spunea...

@Ion da, acela este siteul. Vad ca s-a schimbat intre timp aspectul, dar au un numar de telefon si un formular de contact.

Unknown spunea...

Din câte știu eu raci sunt diferiți in comparație cu pozele de aici.as spune ca ce aveți în poze sunt languste sau crawfish în engleza nu raci

Bianqua spunea...

@Cosmin - nu sunt o experta in speciile de crustacee (imi place doar sa le mananc :), dar cei de la ferma le spuneau raci, in piata raci si la Taverna Racilor din Bucuresti, tot raci :) Care e diferenta dintre Crawfish, Crayfish, raci si languste nu as putea spune. Pe wikipedia par foarte similari...

Unknown spunea...

Diferența eate ca homarul nu este rac și racul nu este crevete. Crustacee sunt toate dar nu poți avea o ferma de raci și sa produci homari sau langostino .un rac merge în părți homarul sau languste înainte sau inapoi

Unknown spunea...

În plus raci nu au coada homari langustele și crevete au

Bianqua spunea...

De dragul discutiei: :)

Mie mi se pare ca seamana izbitor cu racu' de aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Racul-de-râu

ca nu seamna deloc cu langusta
http://ro.wikipedia.org/wiki/Langustă

Iar la creveti si homari nu are sens sa intram pentru ca sunt foarte diferiti.

Unknown spunea...

Cosmin, racul merge inapoi tati, crabul merge in parti si sa fii sigur ca are coada, deoarece carnea din coada si din clesti se consuma. Sau poate ai vazut tu vreunul sectionat si te-au inselat aparentele...