31 ianuarie 2013

stiuca la cuptor


Prima mea stiuca a fost un debut bun. La noi acasa porcul era leguma cea mai buna. De asta si experienta mea cu pestele nu e prea extensiva. Dar pentru ca imi place pestele incerc, din cand in cand, cate unul nou. In weekend am fost la Piata de peste de la Obor si am ales un pestisor de vreo 1,5 kg.

Piata de peste de la Obor

hey fishie. wanna come home with me?
Cand vine vorba de curatat pestii nu ma declar mare fan, asa ca de cate ori cumpar un peste din piata ii rog sa mi-l curate :)

Ce va trebuie:

- o stiuca de vreo 1,5 kg
- sucul de la o lamaie
- un pahar de vin alb sec sau demisec
- vreo 5 foi de dafin
- piper
- sare
- fulgi de ardei iute
- vreo 3-5 catei de usturoi
- o ceapa mare sau 2-3 tulpini de praz
- un pahar cu apa

o stiuca model = foarte lunga
Ajunsa acasa cu ditamai stiuca, am spalat-o cu apa fierbinte dupa care am vazut ca am nevoie de doua funduri ca sa o tai :)) Am sectionat-o in bucati aproximativ egale, am aruncat capul, coada si aripioarele si am pus-o intr-o tava termorezistenta. Pont: coloana vertebrala e destul de tare, asa ca daca nu vreti sa folositi o combinatie de genul cutit+ciocan ca sa o taiati, alegeti niste stiuci mai mici. Eu nu am prea avut ce sa aleg pentru ca erau toate MARI.

Am sarat-o bine, am pus piper, putin ardei iute si apoi am turnat peste restul ingredientelor.

usturoi, praz, lamaie, foi de dafin
Am dat-o la cuptor vreo 30 de minute la foc mediu (2 din 3) si gata a fost.

pre si post cuptor
Din vin, apa si restul ingredietelor a iesit un sos foarte aromat, numai bun de turnat peste piureul de cartofi. La fel de bine ar merge si un orez cu pestisorul asta.


A fost prima mea experienta cu stiuca, dar cu siguranta nu va fi ultima. E un peste cu oase putine, ceva mai multe decat pastravul, dar nu la fel de multe cum are carasul, cu carne alba si slaba, nu gras cum e crapul, care nu mi-e drag deloc. Plus ca se gaseste in Dunare, deci il putem cumpara proaspat, ceea ce e cel mai important la un peste in umila mea opinie. Pofta buna!

Niciun comentariu: